dijous, 31 de desembre del 2015

Recordant l'hivern de l'any 2005: Onada de fred i nevada a cotes baixes el 28 de febrer

Entre el 24 i el 31 de gener del 2005 una massa d'aire polar continental va entrar pel NE de la Península Ibèrica i va fer davallar els termòmetres a valors sota zero, aconseguint rècords històrics els dies 27 i 28. Podeu veure les temperatures enregistrades per algunes estacions meteorològiques durant l'onada d'aire fred del 24 al 31 de gener: [+]. Si voleu aprofundir més sobre aquell episodi d'onada de fred que es va produir aquell any cliqueu aquí: [++] o també us pot interessar aquest altre enllaç: [+++]


Situació sinòptica a 500 hPa i 850 hPa pels dies 25 i 26 de gener.

(Font: wetterzentrale)

Situació sinòptica a 500 hPa i 850 hPa pels dies 27 i 28 de gener.
(Font: wetterzentrale)

diumenge, 27 de desembre del 2015

Parc del Tres Turons (20-12-15)


Parc dels Tres Turons
Dins de l'entramat urbanístic de Barcelona es troben set turons, contraforts avançats de Collserola, que en el passat van ser explotats per extreure'n pedra calcària. Els turons que trobem són: el Turó d'en Modolell (110m), el Turó de Monterols (121m), el Turó del Putxet (181m), el Turó de la Peira (133m), el Turó de la Creueta del Coll o d'en Falcó (249m), el Turó del Carmel o d'en Mora (267m) i el Turó de la Rovira (261m). Aquests tres últims turons formen part de l'anomenat Parc dels tres Turons que es troben encerclats a la imatge que podeu veure a continuació.
https://runningperbarcelona.wordpress.com/rutes-per-barcelona/els-turons-de-barcelona/

diumenge, 29 de novembre del 2015

Homebrewing: l'art de fer cervesa artesana a casa

Cada vegada més la cervesa artesana ha anat guanyant terreny en el mercat i, encara que en el mercat les cerveses industrials dominen àmpliament, enguany s'espera que es puguin superar els 100.000 hectolitres de producció, pel que fa a la cervesa artesana

La pràctica del homebrewing (home: casa, to brew: fer cervesa), molt habitual a països amb tradició cervesera com poden ser Alemanya, Bèlgica, Regne Unit o Estats Units, cada vegada s'ha anat estenent més a casa nostra. Tal fet també la propiciat el fet de trobar botigues on invertint una quantitat no massa desorbitada de diners, es pot adquirir el material necessari per iniciar-nos en aquest món de la cervesa artesana.



I quines diferències hi ha entre la cervesa artesana i la industrial? (veure imatge 1) Doncs bàsicament pel que fa a les matèries primes, la seva proporció és menor en les cerveses industrials, que a més a més se'ls hi afegeix alguns additius que actuen com a conservants. I per abaratir costos, en el cas de les cerveses industrials s'elaboren a partir d'altres ingredients com són l'arròs, el blat de moro o el mill (mijo en castellà), que fan que s'obtingui una cervesa d'una qualitat molt inferior.
Pel que fa a l'elaboració, les cerveses artesanes s'elaboren gairebé manualment, tret d'algun pas que es necessita algun tipus de maquinària, això difereix del que fan les grans cerveseres industrials, on el procés és automàtic i, la participació humana és mínima. 
Pel fet de no filtrar-se, les cerveses artesanes solen presentar un aspecte més tèrbol, cosa que a l'ull del consumidor que no està habituat a aquest tipus de productes, a l'hora de triar aquest producte potser que no l'entri gaire per la vista. Però el fet de no realitzar-se cap procés de filtració ni pasteurització, fa que no minvin les seves qualitats organolèptiques i tinguin un sabor més potent i més atractiu per al consumidor.

I en quant a la carbonatació de la cervesa, en el cas de la cervesa artesana es sol aconseguir amb una segona fermentació en ampolla, obtenint-se d'aquesta manera gas generat pel propi llevat, a diferencia de la cervesa industrial, la qual el diòxid de carboni és injectat de manera artificial. Aquesta segona fermentació, es pot apreciar clarament ja que produeix un pòsit al fons de l'ampolla bo per a la salut, que normalment no es sol servir. Aquest pòsit no és res més que el llevat que ja acabat de fer la seva feina i, realment no representa cap problema per a la salut, és més, hi ha mestres cervesers reconeguts a nivell internacional que opinen que això encara ajuda a potenciar més el sabor.

També comentar que els productors de cervesa industrials i artesanes tenen estratègies de màrqueting diferents: els primers busquen baixar costos, augmentar les vendes i posicionar marques, en canvi els productors de cervesa artesana busquen oferir als seus clients un producte de més alta qualitat. A continuació a la següent imatge podeu veure les principals diferències entre la cervesa artesana i la industrial:


Imatge 1

dimecres, 25 de novembre del 2015

Excursió a La Fageda d'en Jordà (14-11-15)


El moment més idoni per anar a visitar aquest indret és cap a la tardor, quan les diferents tonalitats marronoses i rogenques confereixen al paisatge un aspecte màgic i digne de fotografiar. Encara que els últims anys l'afluència de públic ha anat augmentant i, gairebé sembla com si estiguéssim passejant per Les Rambles de Barcelona.

El que fa atractiva també aquesta zona és que el bosc de faigs s'assenta sobre una colada de lava que va emetre el volcà del Croscat. Per tant, des d'aquest punt es pot iniciar una ruta circular que passa per la Fageda d'en Jordà, després es dirigeix cap el volcà de Santa Margarida i per finalitzar el volcà del Croscat. A continuació podeu veure l'itinerari en qüestió:
Itinerari nº1: Per més info: [+]

dissabte, 21 de novembre del 2015

Caminada a Montserrat St Joan Despí-Montserrat (06-11-15)


La caminada a Montserrat és la caminada més clàssica per excel·lència de tot Catalunya. Molta gent que forma part de centres excursionistes o altres agrupacions la realitza any rere any pel simple fet de viure una experiència que per alguns potser un martiri però si s'està habituat a caminar força quilòmetres (al voltant de 15-20 km) i s'està en bona forma, en principi no ha de suposar un gran sacrifici arribar fins al final de la caminada, si bé en algun punt del recorregut potser crític el fet de que són moltes hores caminant, a més a més de nit, sense dormir, depenent de les condicions meteorològiques fins i tot amb pluja, una certa fresca, etc. És en aquest moment en el qual apareix el cansanci i és important que psicològicament ens mantinguem serens i forts per intentar no perdre pistonada i proseguir de forma constant i regular amb el nostre ritme de la caminada. Si bé en el cas de tenir algun tipus de problema, ja sigui físic o d'alguna altra mena és aconsellable abandonar i deixar-ho per una altra ocasió que com bé diria un amic meu la muntanya no es mourà de lloc :)

En aquest cas la caminada que organitza l'Arxiprestat de Cornellà-Les Planes s'inicia des de la parròquia del Carme de Sant Joan Despí, enguany la 27ena edició, transcorre paral·lelament els primers quilòmetres al costat del riu Llobregat per un camí sense cap complicació i, un cop a l'alçada de El Papiol ens endinsem cap al Polígon de Santa Rita, on es fa la primera parada d'avituallament (al costat del restaurant Cal Pupinet) i ja a partir d'aquí el camí transcorre per zones muntanyoses, urbanitzacions, polígons industrials, zones urbanes, caminant pel marge de carreteres... En definitiva és una marxa molt completa i diversa que passa per terrenys amb característiques diferents i és important anar ben calçat i equipat amb la roba adequada per prevenir l'aparició de butllofes i dolors articulars.

Caminades a Montserrat des de Barcelona
Hi ha diferents centres excursionistes i agrupacions que cada any organitzen aquesta caminada, que ja es tota una tradició a Catalunya i que any rere any cada vegada aplega a més participants. Algunes d'elles com les que organitza la UEC de Sants i de Gràcia són puntuables per la Copa Catalana de Caminades de Resistència i, per tant tenen un caire més competitiu. Excepte la que comença des de Sant Joan Despí, la resta travessen la Serra de Collserola i tenen un traçat que globalment les fa una mica més dures, amb més desnivell acumulat i alguns quilòmetres més a recórrer. 

SJD - Montserrat [+]
Sants - Montserrat [+]
Gràcia - Montserrat [+]
Sàrria - Montserrat [+]
CN Sant Andreu - Montserrat [+]
Horta - Montserrat [+]


dissabte, 31 d’octubre del 2015

La Marxassa, Sant Celoni- Mataró 17/10/15

L'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró (AGRUPE) organitza cada any La Marxassa, una caminada no competitiva oberta a tothom, que transcorre pels Parcs Naturals del Montseny i Montnegre i està inclosa en el calendari oficial de la FEEC, per tant puntua a la Copa Catalana de Caminades de Resistència. 

També existeix la possibilitat de realitzar un recorregut més curt (d'uns 35 Km), sortint des del Parc de Bombers de Sant Celoni i que transcorre pel Montnegre i el Corredor. Aquí podeu veure més info: [+]

Enguany, a la 22a Edició de la Marxassa van participar 326 inscrits a la prova llarga i 135 a la curta. Pel que fa a les condicions meteorològiques van ser les idònies per poder realitzar-la amb èxit i sense gaires complicacions.

A continuació podeu el recorregut que vaig realitzar i els diferents controls i avituallaments programats durant tot el recorregut. Subratllat en groc es troben els controls i avituallaments de La Marxassa curta, que en aquest cas es la que vaig decidir fer.

Powered by Wikiloc

dimecres, 21 d’octubre del 2015

XV Caminada Popular de Sarrià


I un any més s'ha realitzat la Caminada Popular emmarcada dins de la Festa Major de Sarrià, organitzada pel Centre Excursionista Els Blaus. Enguany l'itinerari programat era circular, amb començament i acabament a la Plaça Pep Ventura a Vallvidrera, davant de l'estació Superior del Funicular de Vallvidrera.

Aquest tipus d'esdeveniment esportiu organitzat pels Blaus, apte per a tots els públics, és una molt bona oportunitat per descobrir i redescobrir diferents racons del Parc Natural de Collserola, que ens dóna la oportunitat tant de gaudir de la natura com de conèixer punts d'interès que formen part del patrimoni del Parc Natural de Collserola.

Dades d'interès
-Sortida: 9.15 h Plaça Pep Ventura (Vallvidrera)
-Distància: 9,0 km
-Desnivell: +234m / -234m
-Track Wikiloc


-Punts d'interès i horaris orientatius


dilluns, 28 de setembre del 2015

Excursió des d'Urús fins a les Penyes Altes de Moixeró

Foto de grup des del Coll de Jou
El dissabte dia 19 de setembre vam gaudir d'una gran jornada  de muntanya en motiu de la celebració del Dia Social del Club Alpino de Barcelona. La ruta a realitzar consistia en començar des de Urús, situat a 1263m i, partir d'aquest punt d'inici fer l'ascensió per el PR (PR C-126) fins a arribar al Coll de Jou (2020m) i després ja fins al cim de les Penyes Altes de Moixeró (2279m). Un cop assolit aquest objectiu, vam baixar fins al refugi del Cortal d'en Vidal (1650m), on vam poder degustar i gaudir d'una excel·lent barbacoa amb carn d'una qualitat considerable així com també la gran quantitat de bolets que alguns socis van anar agafant pel camí. I a més a més, per fer l'ambient encara més festiu, es va sortejar entre tots els assistents diferent material de muntanya.

La ruta realitzada, tret d'alguns trams on la pendent és considerable i hi ha alguns punts crítics on si no vas en compte pots rodolar pel terra o relliscar fàcilment, en principi no presenta una gran dificultat tècnica i és apte per a totes aquelles persones que posseeixen bona forma física i més o menys estan habituades a trepitjar terreny muntanyós. Aquí podeu veure fotos del Dia Social del CAB: [+] i a la pàgina del CAB un reportatge de com va anar la jornada: [++]


divendres, 14 d’agost del 2015

Indrets amagats al voltant d'Alpens: La Balma de la Vall i la Mina d'Aigua


Alpens està situat al nord-oest de la comarca d’Osona, al Lluçanès, limitant amb el municipi de les Llosses (Ripollès), al sud-est amb Sora, al sud amb Sant Agustí de Lluçanès i amb Borredà (Berguedà). Té una extensió de 13,82 km quadrats i està a 855 metres d’altitud, és muntanyós i s’hi troben les capçaleres de les rieres Lluçanesa, Gavarresa i de Sora.

Si aneu mai a aquesta població, hi ha diferents indrets que podeu visitar a part de fer un tomb pels diferents carrers i admirar les diferents obres de forja que hi ha per tot el nucli antic: pica-portes, fanals, baranes, etc. Aquí podeu trobar més informació de quins indrets visitar i admirar els paisatges que els envolten: [+] Des d’Alpens Holidays, també proposen algunes rutes (fins a 10 de diferents) que permeten conèixer Alpens i el seu entorn. Aquí us podeu descarregar l'arxiu en format pdf: [+]

Hi ha d’altres llocs que potser passen més desapercebuts pels visitants i, que també tenen un cert encant. Un d’aquest de llocs és la balma de la Vall (veure mapa), refugi natural de cavalls, porcs senglars i altres animals de la zona que en èpoques estivals aprofiten a guarir-se en aquest espai natural enclotat a l’obaga d’un petit torrentet que, en èpoques de temporals de pluges es despenya per sobre de la balma oferint un espectacle majestuós per a la vista. El dia que nosaltres hi vam anar a fer una ullada, el 7 d’agost, el fet de disposar de poc temps no ens va permetre explorar tots els racons però si localitzar el corriol que condueix fins a la balma. En la nostra visita llampec vam poder conèixer un dels visitants que freqüentment ve a gaudir d’aquest espai:




dissabte, 8 d’agost del 2015

Marxa Nocturna al Santuari del Corredor (01/08/15)

Santuari del Corredor
Tradicional caminada al Corredor, amb sopar a l’esplanada del Santuari i tornada nocturna en companyia de la lluna plena. En aquesta ocasió una cinquantena de participants (entre marxaires, ciclistes i membres de l'organització) vam sortir des del Casal de Llavaneres al voltant de les 18:30 i el grup capdavanter acompanyats pel guia, vam arribar al Santuari (633.5 m) al voltant de les 20:30. Després vam estar una estona sopant i reposant forces, tot gaudint del paisatge i de la Lluna plena, que a l'inici de sortir estava força tapada, però en algun instant de baixada de nou cap al Casal es va poder contemplar la seva majestuositat inclòs també va ser espectacular veure-la reflectida en el mar. De tornada vam poder també veure una geneta entre els matolls. La temperatura per realitzar la caminada va ser ideal, tret de la pujada a l'inici, però després es va poder continuar de manera confortable i sense la necessitat d'ingerir molt de líquid. En resum, va ser una caminada molt agradable de fer, tot gaudint de la companyia d'altres marxaires i, encara que hi ha algun tram amb alguna pendent considerable, tampoc és necessari disposar d'una gran forma física però si estar habituat a fer caminades.

-Dades d'interès:

-Ruta: St. Andreu de Llavaneres - Creu de Rupit - Santuari del Corredor - Creu de Rupit -                St. Andreu de Llavaneres  

-Temps invertit: 5 h 33 min (tenint en compte que el sopar a l'esplanada del Santuari vam                              estar durant una hora llarga)

-Distància recorreguda: 21,54 km

A continuació podeu veure la ruta que vam realitzar:



dissabte, 25 de juliol del 2015

4ª Marxeta Nocturna de Santes (18-07-15)

El dia 18 de juliol vaig poder realitzar una caminada nocturna, de caire popular pels voltants de Mataró, coneguda com la Marxeta Nocturna de Santes. La marxa s’iniciava a les 22.15 hores des de la Platja de Sant Simó (al costat dels Jocs Olímpics). També enguany, per qui està més avesat a corre, hi havia la possibilitat de realitzar la cursa, la qual  s’iniciava a les 22 hores. 

A continuació podeu veure el cartell de la marxa:

I aquí podeu veure el recorregut (on A, B i C són els punts d'avituallament):



diumenge, 26 d’abril del 2015

Caminada Ronda al vessant de Barcelona de la Serra de Collserola (19-04-15)


Cada any a Barcelona s'organitza un cicle de caminades (Barnatresc) per diferents barris, amb l'objectiu de promocionar la pràctica del senderisme urbà. Aquestes caminades en general són de caire urbà (excepte la Besós-Llobregat i la de la Ronda de Collserola, que s'aniran alternant), no són competitives, són aptes per a tots els públics, no cal cap tipus d'inscripció prèvia. compten amb la logística adient per establir els avituallaments necessaris, tot respectant la generació de residus, i són gratuïtes, a excepció del cicle d'activitats del Naturtresc i la Caminada Internacional, amb diferents recorreguts a escollir.

El dia 19 d'abril vaig realitzar aquesta caminada que transcorre pel vessant de Barcelona de la Serra de Collserola. Hi havia tres itineraris a escollir: el curt (11,3 km), el mitjà (19,4 km) i el llarg (30,9 km). Jo vaig optar per fer l'itinerari mitjà, que transcorre gairebé tota l'estona per terreny muntanyós i tampoc requereix una gran forma física. En el cas de realitzar l'itinerari llarg, els participants retornen novament al lloc de sortida seguint un recorregut urbà.

A continuació podeu veure diferents dades d'interès referents a la caminada:

ITINERARI MITJÀ 

-Lloc de sortida: Av. Diagonal/parc de Cervantes (Metro L3 Zona Universitària).
-Hora de sortida: 8.00 h en punt.
-Lloc d'arribada: Trinitat Nova (c. Aiguablava) (Metro L4 Trinitat Nova).
-Hora límit d'arribada: a les 14.30 h.
-Distància: 19,4 km aprox.
-Durada aproximada: 6.00 h.
-Control i avituallament: Estació superior funicular de Vallvidrera (9.30-11.30h).

Recorregut realitzat

Av. Diagonal, parc de Cervantes (80 m), pg. Sant Joan de Déu, Hospital de Sant Joan de Déu (130 m), c. Finestrelles, c. Joan Miró, c. J. Anguera i Sala, pista, camí a pl. Mireia, c. Pau Vergós, pl. Mireia (255 m), pg. de les Aigües, caseta de les Aigües, pista a Sant Pere Màrtir (295 m), Sant Pere Màrtir (390 m), coll del Portell, camí de Vallvidrera a Sant Pere Màrtir, collet de l’Espinagosa (350 m), carretera BV-1468, c. del Mont d’Orsa, c. de l’Actor Morano, pl. Vallvidrera, c. Queralt, estació superior del funicular de Vallvidrera (360 m) (control i avituallament), c. Alberes, caminador al costat de la carretera BV-1418, museu Mentor Alsina (450 m), accés a cal Borni, carretera BV-1417. Vista-rica, coll de L’Erola (400 m), serrat de Santa Maria (450 m), quatre pistes (385 m), portell de Valldaura (350 m), casa Juaco, coll d’en Fotja (300 m), forat del Vent, coll de la Ventosa (245 m), coll de Canyelles (285 m), torre del Baró, mirador (200 m), c. Riudecanyes, c. Quatre Estacions, c. Roquetes, Trinitat Nova (c. Aiguablava, 80 m).

Mapa recorregut mitjà

dissabte, 11 d’abril del 2015

Recordant la Setmana Santa de l'any 2008: Pluja, tempestes, calamarsades i neu!

23 de març 2008 a les 18:11 - Cumulonimbus incus dins del mar
Finalment la Setmana Santa d'enguany ha estat força estable meteorològicament parlant, amb ambient assolellat i temperatures agradables al centre de la jornada, exceptuant el dissabte que a priori havia de ser el dia més inestable i, uns dies abans alguns models marcaven que podíem tenir força rebombori amb ruixats i tempestes, però finalment la bombolla freda en alçada es va desplaçar més cap a l'est i al final només van aparèixer alguns ruixats de curta durada a la Serra transversal i quatre gotes en alguns punts de la costa central, almenys a la zona on em trobava dissabte: St. Andreu de Llavaneres. I pel que fa als últims dies de la Setmana Santa el temps bàsicament va estar marcat per l'ambient poc càlid i per la presència de nuvolades inofensives en algunes comarques. I és que el Mago Fèlix la va ENCERTAR! (Escolteu el Podcast del dia 30/03/15 al Document del dia [+])

Gairebé cada any per Setmana Santa la inestabilitat atmosfèrica està present en forma de diferents fenomens meteorològics, però dels darrers anys un dels que recordo més inestables va ser l'any 2008. Us en recordeu? El primer període de la Setmana Santa (dilluns 17/03/08 fins dijous 20/03/08) el temps va ser assolellat a gran part de Catalunya. Mentre que a la segona part del període (divendres 21/03/08 fins dilluns 24/03/08) va estar marcat per precipitacions, amb xàfecs d'intensitat moderada i calamarsa al nord-est de Catalunya i neu als Pirineus.

diumenge, 5 d’abril del 2015

Eclipsi de Sol parcial (20-03-15) des de la Barceloneta

Hora de la foto: 10:13 a.m. feta a través del telescopi proporcionat per Astromet
El divendres 20 de març es va poder contemplar un eclipsi de sol (considerat el més important de la dècada i l'event astronòmic de l'any) que va ser total en alguns punts del planeta i parcial a la Península Ibèrica. A Barcelona concretament el màxim d'ocultació va ser del 63.5% i es va produir al voltant d'un quart d'11 del matí. Podeu veure més info abans de l'esdeveniment clicant a continuació: [+], [++]

 I després de l'esdeveniment:

BTV Notícies-------------------------------------------> [+]
Agrupació Astronòmica de Barcelona (ASTER)--->     [+]
Astromet-------------------------------------------------->         [+]


dimecres, 25 de febrer del 2015

2ª METEOTROBADA A LA MOLA (14/02/15)


Després d'un any d'haver realitzat la primera meteotrobada a La Mola, enguany novament hem tornat a repetir més o menys la ruta de l'any passat amb algunes modificacions.


El punt de partida: el mateix de l'any passat partint des del Coll d'Estanalles, on des del mateix pàrquing ja comencem a trobar clapes de neu! Bon començament pels innevats :) Però no ens podem aturar aquí perquè els temps passa ràpid i molts quilòmetres ens queden per endavant! 




-Ruta circular realitzada: 


Coll d'Estenalles - Montcau - Coll d'Eres - Cova Simanya - Coll d'Eres - Carena del Pagès - La Mola - (tornada pel mateix itinerari fins al pàrquing del Coll d'Estenalles)

-Distància recorreguda: Al voltant de 21 Km 

I aquí podeu veure uns mapes de la ruta aproximada que vam fer aquell dia:

Recorregut per arribar a la Cova Simanya (Font: http://conlosnenesacuestas.blogspot.com.es/)

Recorregut per arribar a La Mola des del Coll d'Estenalles

dijous, 12 de febrer del 2015

Nevada a la part alta de Barcelona (04/02/2015)

Des del finals de febrer del 2013 (23 de febrer) no es produïa una nevada tan significativa fora dels Pirineus, però en aquesta ocasió va afectar de manera més significativa en quant a extensió i abundància al pla de Lleida, a la Catalunya Central comarques interiors de Tarragona i, en el cas de Barcelona finalment la neu només va agafar a la part alta de la ciutat com és el cas de Vallvidrera, Les Planes i el Tibidabo
Font: Desconeguda
A les següents imatges de satèl·lit i captures de pantalla podeu veure el que va donar de si l’episodi en quant a l’extensió a les diferents comarques i el gruix màxim acumulat. Per més informació detallada sobre l'episodi en qüestió us recomano visitar el següent blog: [+]

Font: MeteoMauri

Font: satèl·lit polar Aqua

dissabte, 24 de gener del 2015

Meteotrobada a la Mussara: Un lloc amb molt de misteri (17/01/2015)



El 17 de gener de 2015 uns quants companys del fòrum del Picó vam decidir trobar-nos a Vilaplana, municipi del Baix Camp que es troba a la falda de La Mussara, a 366 metres per sobre del nivell del mar. L'hora acordada va ser a les 10 del matí, a l'aparcament indicat al mapa (veure més avall en el post) i, a partir d'aquell punt va començar la nostra caminada, guiats en tot moment per un gran aficionat i amant de la méteo i la muntanya com és el Jaume Alegre. La ruta acordada era pujar fins a La Mussara pel camí de Les Tosques, invertint un temps aproximat d'una hora i mitja i, un cop fet el cim, anar fins als Avencs de la Febró, que es troben a uns 2 quilòmetres de distància. Posteriorment el descens el faríem pel mateix camí que havíem iniciat la ruta.

La Mussara, població abandonada des de l'any 1959 i agregada al municipi de Vilaplana des de l'any 1961, es troba a les muntanyes de Prades, a 990 m d'altura, a tocar del cingle de les Airasses, des del qual es gaudeix d'una vista impressionant del Camp de Tarragona i, en dies clars, es pot veure el delta de l’Ebre o, fins i tot, les Illes Balears. La part més alta del terme està a 1.071 m sobre el nivell del mar. Aquesta població és coneguda per la seva bellesa paisatgística, les diferents vies d'escalada que ofereix i per diferents misteris i històries que s'expliquen al voltant de diferents fets que han anat succeint. A més a més, és un bon punt de partida per allargar l'excursió i visitar altres indrets d'interès de les muntanyes de Prades. 

Es comenta que en aquest lloc tan misteriós, sobretot els dies en que la boira el cobreix, existeix una pedra situada propera a una masia, que en passar per sobre d'ella o trepitjar-la 
et condueix cap a una altra dimensió, en aquest cas cap a un lloc que l'anomenen la "Vila del Sis" (Villa del Seis en castellà). Curiosament el número 6, té connotacions diabòliques, així que si veieu alguna pedra sospitosa per si de cas no us apropeu massa!

Hi ha gent, com per exemple el Francisco Recio, que s'han dedicat a investigar la zona en varies ocasions i descriuen amb més detall quins són els misteris que envolten a aquesta població abandonada. Podeu entrar aquí: [+]

I per últim una curiositat. Té el seu origen en aquest poble la següent expressió, que vol dir ignorar allò que tothom sap o fets molts coneguts.

Baixar de La Mussara = Estar en la higuera

Dades d'interès

-Ruta Circular:

Vilaplana - Camí de les Tosques - la Mussara - Avencs de la Febró - la Mussara - Camí de les Tosques - Vilaplana





-Com arribar-hi (des de Barcelona)

Un cop hem arribat a Vilaplana tenim aquestes dues opcions d'aparcament, al carrer Doctor March, 31 o on està marcat com aparcament addicional:

-Ruta fins a la Mussara: En aquest cas nosaltres vam seguir el camí de Les Tosques. I tal com es pot veure al següent mapa, per carretera també es pot arribar a la Mussara.


Un vídeo resum de la ruta que vam realitzar: