divendres, 14 d’agost del 2015

Indrets amagats al voltant d'Alpens: La Balma de la Vall i la Mina d'Aigua


Alpens està situat al nord-oest de la comarca d’Osona, al Lluçanès, limitant amb el municipi de les Llosses (Ripollès), al sud-est amb Sora, al sud amb Sant Agustí de Lluçanès i amb Borredà (Berguedà). Té una extensió de 13,82 km quadrats i està a 855 metres d’altitud, és muntanyós i s’hi troben les capçaleres de les rieres Lluçanesa, Gavarresa i de Sora.

Si aneu mai a aquesta població, hi ha diferents indrets que podeu visitar a part de fer un tomb pels diferents carrers i admirar les diferents obres de forja que hi ha per tot el nucli antic: pica-portes, fanals, baranes, etc. Aquí podeu trobar més informació de quins indrets visitar i admirar els paisatges que els envolten: [+] Des d’Alpens Holidays, també proposen algunes rutes (fins a 10 de diferents) que permeten conèixer Alpens i el seu entorn. Aquí us podeu descarregar l'arxiu en format pdf: [+]

Hi ha d’altres llocs que potser passen més desapercebuts pels visitants i, que també tenen un cert encant. Un d’aquest de llocs és la balma de la Vall (veure mapa), refugi natural de cavalls, porcs senglars i altres animals de la zona que en èpoques estivals aprofiten a guarir-se en aquest espai natural enclotat a l’obaga d’un petit torrentet que, en èpoques de temporals de pluges es despenya per sobre de la balma oferint un espectacle majestuós per a la vista. El dia que nosaltres hi vam anar a fer una ullada, el 7 d’agost, el fet de disposar de poc temps no ens va permetre explorar tots els racons però si localitzar el corriol que condueix fins a la balma. En la nostra visita llampec vam poder conèixer un dels visitants que freqüentment ve a gaudir d’aquest espai:




I com arribar fins allà? Doncs molt fàcil!

Si ens situem per exemple al Casino d'Alpens (Punt A) cal seguir el carrer el Ramal, girar després cap a l'esquerra pel carrer Planes, girar a la dreta pel carrer de Vilamala (Punt B) i, després d'uns metres girar cap a l'esquerra per seguir el camí de la Vall (Punt C). Tot seguint la pista forestal, que passa entre camps, al cap d'un minuts arribareu a una cruïlla (punt D). En aquest instant haureu de seguir el camí de la dreta i seguir la pista fins a arribar just a la corba abans d'arribar a la casa de la Vall. Com veure-ho, cal passar el filat del bestiar i anar cap al cingle sense camí, punt on comença el corriol, el qual per accedir-hi haureu d'anar compte de no relliscar. Un cop aquí és qüestió d'endinsar-se dins de la zona boscosa i continuar amb precaució fins a arribar a avall de tot on hi ha la balma. Si aneu cap a l'estiu és possible que topeu amb algun animal que es troba descansant en la zona, per tant intenteu no destorbar-lo massa.


Mapa de situació
A continuació us poso algunes imatges per ajudar a situar-vos:

Tot seguint el Camí de la Vall...

...s'arriba a una intersecció.

Cal seguir el camí de la dreta fins...

... a arribar tot just a la corba abans d'arribar a la casa de la Vall.

Un cop hageu passat el filat del bestiar localitzeu la pila de fusta 

Continueu cap endavant...



...fins a arribar al començament on hi ha el corriol que condueix cap a la balma.

Un lloc amb molt d'encant, però per falta de temps no vam poder acabar d'explorar. L'any que ve prometo ampliar el reportatge! ;)


Tot just al costat de la balma, entre la Casa de la Vall i el poble, es troba el Quintà de la Vall, que antigament havia estat un camp de conreu però a l'actualitat s'utilitza de pastura pel bestiar.El que cal ressaltar d'aquest indret és que sota terra es troba una curiosa construcció que servia per canalitzar les aigües de la pluja que baixaven per un rec: la mina d'aigua de la Vall. El Joan M. Vives i Teixidó, especialitzat en l'investigació d'albellons i altres conduccions subterrànies d'aigua, va ser el primer en fer una ressenya (l'any 2012) aquesta construcció arribant a fer un croquis de la mateixa per tenir una idea de les seves dimensions més que notables: fins a 174 metres de llarga! No està gens malament! Podeu veure la seva recerca aquí: [+]


Croquis mina de la Vall (Font: blog del Joan M. Vives i Teixidó)
Posteriorment, l'any 2013 L'eloi Font va ser una altra ressenya: [+] d'aquesta singular construcció que pel que comenta no va ser inclosa en l'inventari del patrimoni cultural del Lluçanès. Per tant, és important fer-ne difusió per tal que no quedi en l'oblit.

A continuació es poso algunes fotos d'aquesta mina d'aigua i del seu entorn:

Entrada a la mina d'aigua que passa per sota de la pista (en arribar a la intersecció Punt

D, passa per sota la pista que va cap a l'esquerra) que condueix fins a la casa de la Vall...

...que com podeu veure està ple de branques...

...i alguna teranyina que dificulten la seva entrada.

Per entrar a la mina requereix passar estirats.

L'entorn de la mina per poder localitzar més fàcilment on es troba la seva entrada

Bonic indret on es pot passar una molt bona estona i gaudir d'uns instant màgics!

Per sobre de la pista es troba el Quintà de la Vall...

...per on travessa sota terra la mina d'aigua.

Com tota construcció d'aquestes característiques està feta amb la tècnica de les mines d'aigua, és a dir, amb uns pous més o menys cada 30-40 metres. Aquí a la foto podem veure amb una mica més detall aquestes obertures o respiradors situades entre elles a diferents distàncies i protegides per un reixat rudimentari.

I amb aquesta bonica posta de sol finalitza aquest petit reportatge. Espero l'any que ve explorar amb més detall la balma.



Fonts consultades:

https://indretsoblidats.wordpress.com/2013/10/10/la-balma-de-la-vall/
http://patrimonimuntanyenc.blogspot.com.es/2012/01/lalbello-o-mina-de-la-vall-alpens.html
http://lamiradadeloliba.blogspot.com.es/2013/07/la-mina-de-la-vall-alpens.html