dissabte, 21 de novembre del 2015

Caminada a Montserrat St Joan Despí-Montserrat (06-11-15)


La caminada a Montserrat és la caminada més clàssica per excel·lència de tot Catalunya. Molta gent que forma part de centres excursionistes o altres agrupacions la realitza any rere any pel simple fet de viure una experiència que per alguns potser un martiri però si s'està habituat a caminar força quilòmetres (al voltant de 15-20 km) i s'està en bona forma, en principi no ha de suposar un gran sacrifici arribar fins al final de la caminada, si bé en algun punt del recorregut potser crític el fet de que són moltes hores caminant, a més a més de nit, sense dormir, depenent de les condicions meteorològiques fins i tot amb pluja, una certa fresca, etc. És en aquest moment en el qual apareix el cansanci i és important que psicològicament ens mantinguem serens i forts per intentar no perdre pistonada i proseguir de forma constant i regular amb el nostre ritme de la caminada. Si bé en el cas de tenir algun tipus de problema, ja sigui físic o d'alguna altra mena és aconsellable abandonar i deixar-ho per una altra ocasió que com bé diria un amic meu la muntanya no es mourà de lloc :)

En aquest cas la caminada que organitza l'Arxiprestat de Cornellà-Les Planes s'inicia des de la parròquia del Carme de Sant Joan Despí, enguany la 27ena edició, transcorre paral·lelament els primers quilòmetres al costat del riu Llobregat per un camí sense cap complicació i, un cop a l'alçada de El Papiol ens endinsem cap al Polígon de Santa Rita, on es fa la primera parada d'avituallament (al costat del restaurant Cal Pupinet) i ja a partir d'aquí el camí transcorre per zones muntanyoses, urbanitzacions, polígons industrials, zones urbanes, caminant pel marge de carreteres... En definitiva és una marxa molt completa i diversa que passa per terrenys amb característiques diferents i és important anar ben calçat i equipat amb la roba adequada per prevenir l'aparició de butllofes i dolors articulars.

Caminades a Montserrat des de Barcelona
Hi ha diferents centres excursionistes i agrupacions que cada any organitzen aquesta caminada, que ja es tota una tradició a Catalunya i que any rere any cada vegada aplega a més participants. Algunes d'elles com les que organitza la UEC de Sants i de Gràcia són puntuables per la Copa Catalana de Caminades de Resistència i, per tant tenen un caire més competitiu. Excepte la que comença des de Sant Joan Despí, la resta travessen la Serra de Collserola i tenen un traçat que globalment les fa una mica més dures, amb més desnivell acumulat i alguns quilòmetres més a recórrer. 

SJD - Montserrat [+]
Sants - Montserrat [+]
Gràcia - Montserrat [+]
Sàrria - Montserrat [+]
CN Sant Andreu - Montserrat [+]
Horta - Montserrat [+]




Dades d'interès de la caminada

-Lloc per inscriure's: Inscripcions al local parroquial L'Arca

-Material:
  • Imprescindible portar un frontal o llanterna
  • Motxilla amb una certa capacitat de càrrega. Més preferible per exemple que portar ronyonera que pot ocasionar molèsties a la zona lumbar.
  • Roba d'abric: jaqueta tallavent/impermeable, guants fins, samarreta       màniga llarga, passamuntanyes, pantalons llargs, malles o pantalons curts (depenent del temps que faci)
  • Mitjons de recanvi i alguna muda de recanvi (si cap a la motxilla).
  • Barretes energètiques, aigua i alguna cosa per picar (si cal), entre els controls.
  • Crema solar, protector de llavis, esparadrap o alguna altra cosa per tractar les butllofes, etc.
  • Altres estris personals.
  • Opcionalment uns bastons de trekking.
-Recorregut:

1er Tram: Sant Joan Despí (c/ Josep Maria Tries de Bes, 12) (A) - Polígon
Industrial Santa Rita (al costat restaurant Cal Pupinet) (Castellbisbal)
(B) / Avituallament 1
2on tram: Restaurant Ca l'Esteve (Castellbisbal) / Avituallament 2 (C)
3er tram: Abrera (Parc Jocs Infantils) / Avituallament 3 (D)
4art tram: Olesa de Montserrat (Av. Francesc Macià) / Avituallament 4 (E)
5è tram: Aeri de Montserrat / Avituallament 5 (F)
6è tram: Montserrat / Avituallament 6 (G)
  • Sortida: Des de la Parròquia Mare de Déu del Carme (St. Joan Despí)
  • Arribada: Monestir de Montserrat
A continuació podeu veure en el mapa els diferents punts per on transcorre la caminada on es realitzen els diferents avituallaments, part primordial de la caminada per reposar forces i alleugerir el desgast que es va patint al llarg de les hores. En total més de 50 quilòmetres de recorregut! 



Enguany fins a 120 persones es van apuntar a la caminada. Any rere any aquesta participació s'ha anat incrementant i, cada vegada hi ha més gent que s'anima a fer-la, com va ser el meu cas.

Abans de donar el tret de sortida i començar la caminada, l'alcalde de Sant Joan Despí, Julio Jiménez i el Mossèn Josep Maria Fisa ens van adreçar unes paraules.

Molta expectació a la sortida, amb familiars i amics que acomiaden als participants i els hi desitgen una bona caminada, la qual en tot moment estarà encapçalada per uns guies que aniran fent parades de reagrupament per controlar que ningú quedi molt endarrerit i, per la part final del grup en tot moment hi haurà membres de l'organització que vigilaran que els més endarrerits no perdin el fil de la caminada.

Els primers quilòmetres de la caminada transcorren paral·lelament al riu Llobregat i el nivell de dificultat és baix sempre i quan no sorgeixi cap problema físic. L'única complicació que vam tenir aquell dia va ser que durant bona part del camí fins a El Papiol estava ple de grans bassals i això feia que en alguns trams s'hagués d'anar en filera índia i vigilar de no relliscar. Això va ser a conseqüència del que va succeir el dimarts d'aquella setmana (dia 3 de novembre): un gran aiguat sorpresa va persistir durant força estona entre la zona de Sant Vicenç dels Horts i Molins de Rei, població on en total es van registrar en dues hores més de 100 litres. Aquí teniu la notícia del que va succeir aquell dia: [+].

Una de les parades que vam fer de reagrupament abans d'arribar al primer avituallament.

Durant el primer tram de la caminada trobem aquest pal indicador que ens indica quants quilòmetres ens falten per arribar a Montserrat. Els més optimistes segurament diran: "Ja només falten 34,7 km per arribar a Montserrat!" En canvi els més pesimistes: "Uff encara falten 34,7 Km??"

La primera parada d'avituallament es realitza al polígon industrial Santa Rita (Castellbisbal), moment en el qual cada participant pot degustar entrepans, patates, olives, etc. Queda molt camí per endavant i tampoc cal abusar i menjar molt però és important omplir el dipòsit :) A partir d'aquest punt el terreny comença ja a ser més abrupte i es van alternant el pas per zones muntanyoses, urbanitzacions, polígons industrials i zones urbanes. 

Quan ja són més enllà de les 2 de la matinada ens trobem amb el segon avituallament, que es troba al costat del restaurant Ca l'Esteve (Castellbisbal). Moment ideal per hidratar-nos i ingerir alguna cosa de menjar, ja que en aquest tram el desgast ha estat més notori.

Per ser més de novembre la temperatura és força suau i això fa que caminar durant aquestes hores de la nit no es faci tan pesat. A més hi ha estabilitat atmosfèrica i no hi ha risc de que es formin ruixats :) Durant bona part del camí es poden contemplar aquests puntets lluminosos que corresponen a l'Abadia de Montserrat. Tan aprop que sembla que estigui però encara queden força quilòmetres :(

El cel durant la nit es mostra serè i ens permet contemplar la lluna en la seva fase decreixent.

Acompanyada per Venus i Júpiter.

I ja quan són gairebé les cinc de la matinada fem el tercer avituallament a Abrera. En aquests moments de la caminada comencen a aparèixer signes més que evidents de cansanci, sobretot en aquells participants els quals no estan tan preparats físicament. Però bé això no ha de ser cap problema, l'estat psicològic de cadascú s'ha d'imposar per sobre de tot i s'ha d'intentar mantenir l'esperit i les ganes amb els que cadascú ha iniciat la marxa.

Al voltant de les 6:30 del matí ens trobem ja a les portes d'Olesa de Montserrat, on tindrà lloc el quart avituallament i els participants podran degustar un magnífic croissant de xocolata :-)

I ja tenim davant nostra Montserrat, il·luminada pels primers raigs de sol del dia que comença. Meravellós! 

En cas d'estar molt fatigat, hi ha la possibilitat d'agafar el tren i anar ja directament cap a l'aeri.

Els que decidim continuar a peu ens toca esperar a que els Mossos donin els permís perquè puguem creuar el pont (Ctra. de La Puda). 

Durant uns quilòmetres haurem de seguir pel marge de la carretera fins a arribar a un trencall on hi ha la senyalització que indica que La Puda (antic balneari situat al marge esquerra del Llobregat) es troba a un quilòmetre. I tal com es pot veure ja queden 16,2 quilòmetres per arribar a Montserrat!!!

En aquests instants són ja gairebé les 8:30 del matí i cada tenim més aprop Montserrat.

L'abadia de Montserrat es troba parcialment emboirada però amb aquest dia assolellat que fa no trigarà massa a desaparèixer. 

I ja hem arribat a l'aeri de Montserrat!!! Cinquè i penúltim avituallament de la caminada. Ha valgut la pena a arribar fins aquí per degustar l'entrepà de botifarra! :)

Arribats a aquest punt, hem de ser conscients que portem ja molts quilòmetres recorreguts, no hem dormit en tota la nit i l'últim tram de la caminada, la pujada final a Montserrat, és el més dur de tots i cal estar en molt bona forma física.

Tenim dos opcions: O bé dir prou i fer la pujada aprofitant que l'autocar puja fins a Montserrat o fer la pujada a peu. Per mi més recomanable la segona opció, quines vistes més espectaculars!!! Així que a continuació cal creuar aquest pont (que creua el Llobregat), refet l'any 1949 després que l'original que datava de l'any 1930 va ser destruït per les tropes republicanes en la seva fugida, que veieu en la imatge que hi ha a continuació. 

Un cop s'arriba al final del pont cal girar cap a la dreta seguint amb precaució la carretera C-55. Abans de la Colònia tèxtil Can Gomis es troba una primera estació elevadora d'aigües. Just al costat es troba un pal indicador que ens informa que el Monestir de Montserrat el tenim a 1h 15min. Just des d'aquest punt s'inicia la pujada a Montserrat pel Camí de l’Aigua, nom que li ve de les canonades que abasteixen d’aigua potable el Monestir i que anirem trobant en diferents punts de l’ascens. Cal seguir en tot moment les fletxes grogues.

Aquí podeu el mapa de la ruta (Font: http://senderismeentren.cat/76-32km/)

Com podeu veure a mida que ens anem enfilant podem gaudir d'aquestes vistes tan espectaculars! 


Una altra foto d'aquestes vistes tan magnífiques!

Després enllacem amb el Camí de les Canals, àmplia pista que puja des de Monistrol. Continuem per la pista cap a l’esquerra en pujada durant 400m fins arribar, després de fer un gran revolt,  a una esplanada on a la dreta tenim una segona estació elevadora d’aigües. A partir d'aquí el camí s’enfila ràpidament per un llarg tram de moltes i moltes escales.

Després arribem a un camí cimentat, que ens condueix fins a...

a l'estació de Montserrat! 

I després de 15 hores caminant (comptant també aturades) cap a les 11 del matí arribem al Monestir de Montserrat!

Ha estat una caminada amb una despesa energètica considerable però per mi molt gratificant. Experiència molt recomanable i totalment assumible per la gent que està amb bona forma física. Tampoc cal estar molt habituat a fer caminades de resistència però si haver fet unes quantes de mitja llargada. Segur que repetiré! Fins l'any que ve!