dijous, 31 de desembre del 2015

Recordant l'hivern de l'any 2005: Onada de fred i nevada a cotes baixes el 28 de febrer

Entre el 24 i el 31 de gener del 2005 una massa d'aire polar continental va entrar pel NE de la Península Ibèrica i va fer davallar els termòmetres a valors sota zero, aconseguint rècords històrics els dies 27 i 28. Podeu veure les temperatures enregistrades per algunes estacions meteorològiques durant l'onada d'aire fred del 24 al 31 de gener: [+]. Si voleu aprofundir més sobre aquell episodi d'onada de fred que es va produir aquell any cliqueu aquí: [++] o també us pot interessar aquest altre enllaç: [+++]


Situació sinòptica a 500 hPa i 850 hPa pels dies 25 i 26 de gener.

(Font: wetterzentrale)

Situació sinòptica a 500 hPa i 850 hPa pels dies 27 i 28 de gener.
(Font: wetterzentrale)


Durant aquell hivern, Catalunya va patir fins a tres onades de fred. La última es va produir cap a l 28 de febrer, on a més a més de molt d'aire fred es van produir precipitacions bàsicament al litoral i prelitoral, que van donar lloc a nevades a cotes baixes a diferents indrets del litoral central català. A la següent taula podem veure una comparativa de les diferents mínimes enregistrades durant l'episodi de nevada del 28 de febrer i la del dia 27 de gener. Les temperatures en aquesta ocasió no van ser tan baixes per es van donar les condicions idònies per a que hi hagués precipitació.

CiudadTemperatura Mínima(28/02/2005)Temperatura Mínima(27/01/2005)
Barcelona (Facultat de Física)  0.8ºC -1.2ºC
Barcelona (Observatori Fabra) -1.8ºC-4.7ºC
Tarragona (U.Laboral)  2.5ºC-0.4ºC
Lleida-2.6ºC-5.3ºC
Girona-2.1ºC-6.9ºC
Sort-4.7ºC-4.9ºC
Vic-2.7ºC-10.3ºC
Mataró  0.4ºC -2.3ºC
           (Font: http://gama.am.ub.es/monograficos/frio/)

Situació sinòptica a 500 hPa i 850 hPa



Antic monument a los Caídos que es trobava a l'altre banda del Palau Reial, al costat de la facultat de Química i Física,(va ser enderrocat el juliol del 2005) on es pot veure que l'aigua que contenia es va congelar. Comparteixo aquesta imatge perquè recordava haver-ho vist però no la data exacta.
Imatge del 27/01/05 (Font:  http://gama.am.ub.es/monograficos/frio/)
Neva a tot arreu però a la part alta de la ciutat agafen uns 5 o 10 centímetres.
Imatge del 28/02/15 (Font:  http://gama.am.ub.es/monograficos/frio/)
Per últim, vull fer un recordatori de quina és la definició d'onada de fred i quines masses d'aire estan implicades i quines són les seves característiques, 

Definició d'onada de fred
-Fenomen pel qual la temperatura de l'aire experimenta una disminució considerable provocada per la invasió d'una massa d'aire fred. (Diccionari de Meteorologia (J.JorgeSanchez, J.J. Rivera Amores)

Es considera 'Onada de fred' un episodi d'almenys tres dies consecutius, en què com a mínim el 10% de les estacions considerades registren mínimes per sota del percentil del 5% de la seva sèrie de temperatures mínimes diàries dels mesos de gener i febrer del període 1971-2000 (segons AEMET)

Els quatre valors triats per caracteritzar una 'Onada de fred' són:
o La seva durada.
o El nombre de províncies/comarques afectades.
o La 'temperatura mínima de l'onada'.
o La 'anomalia de l'onada'.

Masses d'aire implicades (veure imatge)

-Aire àrtic i antàrtic o siberià: Origen a l’oceà Àrtic.
Es caracteritzen per les seves baixes temperatures i baix contingut d'humitat. Per tant, la nuvolositat és escassa i la probabilitat de que es produeixi precipitació és baixa. Són masses d'aire molt estables, però a mida que es desplacen cap a latituds més baixes si la trajectòria que segueixen és continental experimenten pocs canvis i no ocasionen grans nevades. En canvi, quan passen per sobre de l'oceà Atlàntic provoquen grans nevades i descens tèrmics molts marcats.

L'aire àrtic marítim (Am) procedeix de l'oceà glacial àrtic, més enllà de la zona compresa entre Islàndia i Escandinàvia.

L'aire àrtic continental (Ac), la massa siberiana típica que tots coneixem, és la més freda i més seca i es situa a la Rusia europea al nord d'Escandinavia. 

-Aire Polar: Origen entre els 55-70º de latitud.
Són masses d'aire fredes, seques i d'estratificació estable ja que es formen a les regions d'altes pressions de l'interior d'Àsia central i Canadà. Aquests tipus de masses, quan viatgen cap al sud, si es desplacen sobre regions molt càlides donen lloc a nuvolositat però sense precipitació. Si es desplacen sobre l'oceà Atlàntic o Pacífic la massa d'aire absorbeix molta més humitat i depenent de la temperatura de l'aigua poden donar lloc a la formació de núvols cumuliformes i precipitacions de caràcter tempestuós. En canvi, en contacte amb aigües més fresques  es formen bancs de boira o núvols estratiformes que donen lloc a precipitacions de caràcter feble.

L'aire polar marítim (Pm) procedeix de l'atlàntic septentrional i alimenta el sector posterior de les borrasques frontals,

L'aire polar continental (Pc) neix a Europa central i occidental.


Com es comportarà el que resta de l'hivern 2015-16 i el primer trimestre de l'any?

Precipitacions


Pel que fa a precipitacions pels mesos de gener, febrer i març, hi ha una major probabilitat de precipitacions superiors a les normals en el quadrant nord-oest peninsular. A la resta no s'aprecien diferencies significatives respecte a les dades climatològiques del període de referència 1981-2010.
Model estacional de l’agència americana NOAA
A la imatge de dalt podem veure efectivament, segons indica el model estacional, com en algunes zones de la façana atlàntica serà molt mes plujós del normal, en canvi cap a la zona Mediterrània en general serà un trimestre menys plujós i per tant més sec.


Temperatures



Pel que fa a temperatures en aquest primer trimestre de l'any 2016, és més probable que s'enregistrin valors de temperatura superiors als normals a tot Espanya, amb menor probabilitat en el quadrant nord-oest, agafant com a període de referència els anys 1981-2010.
Model estacional de l’agència americana NOAA
En el model estacional de la NOAA podem veure com globalment les temperatures no només seran més altes de l'habitual a la Península sinó també a la major part d'Europa.

Al final la natura com sempre tindrà la última paraula però segons aquests models de moment sembla que tot plegat ha de seguir amb el mateix patró de borrasques atlàntiques que seguiran sent molt actives cap al Regne Unit, França, Escandinàvia, Països Baixos, Alemanya i Galicia. Mentrestant aquí de moment seguirem amb un temps marcat per temperatures suaus i manca de pluges, encara que sembla que cap a dissabte dia 2 de gener de 2016 ens visitarà un front que podria deixar les primeres pluges de l'any. Queda força hivern per endavant i tard o d'hora aquest patró atmosfèric, que en certa manera podria estar correlacionat amb el fenomen climàtic del Niño, encara que sol afectar de manera més determinant sobre la costa Pacífica d'Amèrica, canviarà la seva configuració i donarà pas a l'entrada de fronts més actius i si els diferents centres d'acció es col·loquen al seu lloc i la zonal deixa de fer la guitza, possiblement pugui haver alguna entrada freda que doni una mica de joc pel que fa a nevades a cotes baixes.