diumenge, 5 d’abril del 2015

Eclipsi de Sol parcial (20-03-15) des de la Barceloneta

Hora de la foto: 10:13 a.m. feta a través del telescopi proporcionat per Astromet
El divendres 20 de març es va poder contemplar un eclipsi de sol (considerat el més important de la dècada i l'event astronòmic de l'any) que va ser total en alguns punts del planeta i parcial a la Península Ibèrica. A Barcelona concretament el màxim d'ocultació va ser del 63.5% i es va produir al voltant d'un quart d'11 del matí. Podeu veure més info abans de l'esdeveniment clicant a continuació: [+], [++]

 I després de l'esdeveniment:

BTV Notícies-------------------------------------------> [+]
Agrupació Astronòmica de Barcelona (ASTER)--->     [+]
Astromet-------------------------------------------------->         [+]



Minuts abans de que comencés l'eclipsi tot feia pensar que els núvols ens farien la guitza i arribar a contemplar com anava avançant l'eclipsi fins a produir-se el màxim d'ocultació seria complicat. I a més veient el satèl·lit de moment hi havia poques esperances de poder arribar a fotografiar l'eclipsi i a observar-lo de la manera indicada.

El nostre punt de trobada per part d'alguns companys del fòrum del Picó va ser a la Barceloneta, concretament al Passeig Marítim, davant de l'Hospital del Mar. Lloc on també els de l'Agrupació Astronòmica de Barcelona (ASTER) havien organitzat una observació oberta al públic i, especialment als centres escolars propers a la zona.


Cap a les 9 del matí aquest era el panorama que es podia contemplar allà mateix a la Barceloneta: Cel tapat, virgues que més endavant van donar pas a algunes gotes, temporal marítim...

...i molta expectació per part tant d'aficionats com de no aficionats a l'astronomia i mitjans de comunicació que volien copsar i veure en directe l'ECLIPSI de SOL de la DÉCADA!

La massa de núvols semblava que de mica en mica anava avançant i tot feia pensar que alguna cosa es podria arribar a veure. Això si els escolars mentrestant aprofitaven l'estona per jugar...

... i contemplar l'espectacle marítim!

I els surfistes que gaudien d'alló més amb les onades!

I ja cap a les 10 del matí semblava que el cel s'anava aclarint i era moment d'anar-se preparant. 

Vinga tots preparats que el cel es va obrint i encara podrem veure alguna cosa!

3,2,1...TOTS A MIRAR CAP AMUNT! Què ja es pot contemplar l'ECLIPSI!!!

L'expectació continua sent altíssima però de tant en tant...

...algunes bandes de núvols ens van fent la guitza i ens espatllen l'espectacle astronòmic que estem vivint en directe.


Però com tota observació s'ha de ser pacient i esperar. Inclòs en alguns moments els núvols feien de filtre i sense les ulleres es podia arribar a fotografiar i a contemplar l'eclipsi.

Una altra foto feta a través del telescopi a les 10:48.

Ja anava quedant poc per que finalitzés l'espectacle astronòmic i, el temporal marítim anava a més i cada vegada feia més vent! Un parell de vídeos perquè tingueu una idea del temps que teniem en aquell moment:





Última foto feta a través del telescopi (11:14)

La Fina Brunet des del programa de Els Matins de TV3 informant en directe de l'eclipsi solar i copsant la reacció dels escolars. De tant en tant els núvols han deixat veure'l i segur que han gaudit tant o més que nosaltres!

I ja cap a les 11:30 del matí l'eclipsi ja havia finalitzat, però el temporal marítim anava a més i el vent es feia bastant molest. Ja era moment de plegar i finalitzar aquí la nostra observació.

I ara ja a esperar fins al 12 d'agost del 2026, moment en el qual tindrem un eclipsi de sol total visible que es podrà veure des de Galicia fins a les Illes Balears. Aquí podeu veure el camí que seguirà: [+]. I aquell dia serà únic també pel fet que l'ombra de la totalitat cobrirà l'arxipèlag balear amb precisió matemàtica, sinó que a més ho farà minuts abans de la posta de sol. O sigui que si podeu, reserveu aquella data perquè aquest espectacle serà digne de contemplar!


https://twitter.com/_MarcosMolina/status/579044876639182848
Fins al 2026! ;)