dissabte, 29 de març del 2014

La costa torrejada de Santa Susanna

Torres de Guaita i castells al Maresme (Font: Consorci de Turisme)
Les incursions dels pirates de Barberia (Nord Africans) van ser molt freqüents a partir del segle XV i van tenir el seu punt àlgid als segles XVI i XVII. Es per aquest motiu que el litoral català es fortificà amb torres de guaita, les quals principalment la seva funció era com a talaia d’observació, de defensa i també de refugi. Per tant, era important que estiguessin situades en llocs estratègics i la seva proximitat entre elles i altres edificis propers permetés advertir el perill mitjançant la comunicació visual utilitzant foc, fum o miralls. Depenent de la seva situació tenien unes característiques específiques: les que es trobaven a primera línia de mar estaven equipades amb canons (Torres artillades) i servien per prevenir l’atac abans que es produís el desembarcament; un altre tipus de torres eren les que es trobaven adossades a masies; i les que es trobaven en punts més allunyats de la costa simplement servien de vigilància i en cas de necessitat eren utilitzades com a refugi.

L’any 1453 es dóna un fet històric de suma importància, els turcs prenen Constatinoble i tanquen les vies comercials de l’Orient al mateix temps i fins les darreries del segle XV van en augment les incursions dels pirates al litoral català. El rei Ferran “El Catòlic” ordena que totes les poblacions de la costa es fortifiquin, així es reparen antigues torres de guaita o defensa i se’n van construir de noves al llarg dels segles XVI, XVII i XVIII la qual cosa va fer que la costa del Maresme fos anomenada “Costa Torrejada”. Avui dia es mantenen dretes més de cinquanta torres, algunes de les quals han estat restaurades.

Santa Susanna és un dels municipis del Maresme que té més torres conservades. En aquest itinerari està format per la visita a cinc torres, tot i que al municipi se’n conserven vestigis com a mínim a tres masies més (Can Jordà, Can Mas de Dalt i Can Creus). Totes elles estan catalogades com a BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional) des de l’any 1949.

Si voleu fer un recorregut per Santa Susanna, l'empresa Tanit Difusió ofereix entre la seva diversa oferta d'activitats la ruta Torres a la vista! itinerari que passa per les diferents torres de la vila, també ofereix la possibilitat d'admirar les pintures de l'església i per finalitzar la ruta es pot gaudir d'una degustació de productes locals a la cooperativa del poble.

Ruta Torres de Guaita a Santa Susanna
A continuació podeu veure algunes imatges de les diferents torres que es poden veure durant aquest recorregut de 4 km que està format per la visita a cinc torres:


Elements defensius característics de les torres (Font: [+])
Torre de la Plana, de forma cilíndrica on actualment hi ha les dependències de la Renfe per a la venda de bitllets de tren. Aquesta torre a l'està situada a primera línia de mar segurament estava armada i la seva finalitat era la de donar l'avís de desembarcament a la resta de torres.

Com es pot veure la torre es troba ubicada al costat de la via del tren.

I des de la distància es pot divisar...

...la torre de Vallxirau, de base cilíndrica i que correspon a una torre de defensa que pertany a una masia del segle XVI recentment restaurada. No vam tenir l'oportunitat però des d'aquesta torre es poden contemplar unes bones vistes i és per això que era molt útil per tenir tota la costa ben vigilada.

La següent torre de la ruta és la de Can Bonet, la única del municipi de planta quadrada i donat que es trobava a segona línia la seva utilitat més aviat era com a refugi. 

Molt a prop d'aquesta torre es troba la torre de Can Ratés, de planta circular i que es troba adossada a al cos més antic de la masia que data del segle XIV. 

En aquesta altra foto poden admirar amb una mica més de detall diferents elements defensius que conté aquesta torre, com per exemple la corsera o el merlet escalonat.

Al voltant de la masia es troba aquesta immensa piscina i uns jardins que són visitables i destinats a la celebració d'esdeveniments culturals i i reunions.

La última torre de la ruta és la del Mas Galter, escapçada per la part superior i ben situada per donar protecció a les vessants oest i est del poble.

I per acabar la ruta entrem a l'església que es troba al costat de l'ajuntament per admirar les pintures que s'hi troben a dins.

I que millor que acabar la ruta fent una degustació dels productes locals a la cooperativa del poble.

Molt recomanable de fer aquesta ruta!