dilluns, 6 de febrer de 2017

Tren de borrasques atlàntiques i formació d'un Sting Jet

Durant aquest cap de setmana passat el tren de borrasques atlàntiques amb els seus fronts associats no ha parat i tot plegat ha originat fortes ratxes de vent, pluges, temporal marítim cap a Galícia, el cantàbric i cap a l'oest de França i, neu en algunes zones muntanyoses de la Península Ibèrica, 

A la següent imatge de satèl·lit podem veure com les borrasques han anat circulant una darrere de l'altre, formant-se en aigües de l'atlàntic i un cop arribaven cap al cantàbric i el Golf de Biscaia s'enroscaven donant imatges a través del satèl·lit molt espectaculars! Cadascuna d'elles se li ha denominat amb un nom diferent i, us estareu preguntant qui decideix posar-ne un nom o un altre? Aquí teniu la resposta: [+]
Tren de borrasques atlàntiques
La primera d'elles va ser la borrasca denominada amb el nom de "Kurt" per l'Institut für Meteorologie, la qual per exemple a Galícia va deixar ratxes de vent que van arribar a superar els 180 km/h, de menys intensitat respecte les que es van enregistrar amb el pas de la borrasca "Klaus" l'any 2009; també va comportar forts xàfecs i temporal marítim. 
Borrasca Kurt (Font: JB Hernandez de Météo France)
El temporal va provocar la suspensió d'alguns partits de futbol que es jugaven aquell cap de setmana, com el partit entre el Deportivo i el Betis, que va quedar aplaçat ja que part del sostre de Riazor es va despendre, el partit entre el Celta i el Real Madrid i el partit de Segona B que havia de disputar el Racing de Ferrol contra el Palència.

La segona borrasca que va passar pel nord de la Península va ser la borrasca "Leiv" que cap a la matinada de dissabte va acabar originant una estructura tipus sting jet (chorro en aguijón, en castellà) just abans d'arribar a França. Aquest tipus d'estructures de tipus mesoescalar estan lligades a les borrasques extratropicals que experimenten una ciclogènesi molt intensa, de manera que això provoca ratxes de vent huracanades. A causa de la seva ràpida formació, dificulta la seva predicció i, per tant és necessari fer un seguiment a través del satèl·lit per tal d'emetre avisos i anticipar-se als fenomens adversos que se'n puguin derivar. Per més info podeu llegir aquest article: [+]
Font: Meteocat
Imatge de satèl·lit on es pot veure més clarament la formació de l'Sting Jet.

Ratxes de vent registrades a Espanya durant el pas de la borrasca "Kurt" i "Leiv".
Font: https://twitter.com/MeteoGalicia/status/827783954556211200
A França es van enregistrar aquestes ratxes de vent:
Font: @KeraunosObs
I la tercera de les borrasques del cap de setmana va ser l'anomenada amb el nom de "Marcel", que es va anar gestant cap a la tarda de dissabte fins a arribar fins a Galícia, després al Cantàbric i cap al diumenge ja es trobava sobre França com es pot veure a la següent imatge de satèl·lit:

Novament es preveien fortes ratxes de vent, xàfecs amb una certa intensitat i temporal marítim però on estava previst que afectes de forma considerable era cap a França i aquestes són les ratxes de vent que es van enregistrar:
Font: https://twitter.com/MeteoContact/status/828538522680320000
Mentrestant i ja després del cap de setmana al satèl·lit es podia observar una altra borrasca atlàntica, batejada amb el nom de "Nikla", Encara que en cap moment estava previst que ens hagués de visitar.

I quan es trobava cap al sud-oest d'Islàndia va arribar a assolir una pressió mínima de 934 hPa! Impressionant! No es veuen tots els dies "monstres" d'aquest tipus.
Font: https://twitter.com/Las_Quimbambas/status/828704381696606208