dissabte, 3 de setembre del 2016

El curiós fenomen de les efímeres

Nevada en ple mes d'agost? (Font: [+])
Cada any cap a finals de l'estiu (mes d'agost) succeeix aquest curiós fenomen on aquest tipus d'insectes de l'ordre Ephemeroptera (en grec ephemeros = que viu un dia) comencen la seva etapa de reproducció. Després del desenvolupament nimfal, que sol durar un any, surten de l'aigua i realitzen la metamorfosis sobre la superfície de l'aigua i una segona en un lloc sec per convertir-se en un insecte madur. Són els únics insectes que muden després d'haver assolit la fase adulta. 

Un cop assolida aquesta fase de la muda es quan es posen a volar per aparellar-se a l'aire formant aquest eixams tan espectaculars i fotogènics que sembla com si estigués nevant! Després de l'etapa de reproducció moren ja que la seva duració en aquesta fase adulta no dura més de 24 hores (segons quina espècie pot durar uns dies). És per aquesta raó que se'ls coneix vulgarment com a efímeres ja que la seva duració es molt breu en aquesta etapa del seu cicle vital.

Aquest fenomen es repeteix cada any en algunes localitats de Navarra, com per exemple Tudela, i com es pot veure a les següents imatges les faroles, la carretera, etc. tot queda gairebé cobert per aquests insectes i tenyit de blanc!


Autor: @EBMFOTO


Autor: @trobsky


@Pher1974

1 comentari:

cadizaffino ha dit...

babyliss pro titanium - Titanium Art
Buy titanium exhaust tips a babyliss pro micro titanium trim titanium or try our online products today for titanium security a quick, stress free shopping 2020 edge titanium experience! titanium 4000