diumenge, 25 de desembre del 2016

46è Pessebre Itinerant del C.E. Els Blaus: Sant Llorenç Savall a Matadepera

Cap a aquestes dates de l'any molts centres excursionistes de Catalunya tenen la tradició de posar naixements o petits pessebres en alguna zona de muntanya concreta. Normalment els espais destinats solen ser cims, avencs, coves, arbres i d'altres llocs que siguin idonis per col·locar-los sense arribar a ser un destorb pels excursionistes. Un cop passat les festes nadalenques, aquests es recullen.

Per 46è any el Centre Excursionista Els Blaus ha realitzat aquesta tradició, que en el seu cas consisteix en realitzar una ruta entre dos punts establerts (entre dues ermites o esglésies) i en algun moment de la ruta es decideix quin és el lloc més idoni per col·locar el pessebre. El punt on s'acaba l'excursió, constitueix el punt d'inici del pessebre itinerant de l'any següent.

El passat diumenge 18 de desembre del 2016 es va fer la tradicional caminada per portar el 46è Pessebre Itinerant, deixant-lo al camí dels Monjos, prop de la Cova petita de l'Hort dels Monjos, a 1.025 mts. a la Serra de l'Obac. La ruta que es va seguir, en aquest cas lineal, és la que es pot veure en la següent imatge:

Punts d'interès per on passa la ruta:


Es va començar des de Sant Llorenç Savall, passant per la Vall d'Horta, la Canal d'Agnès, La Mola de Sant Llorenç del Munt i el camí dels Monjos fins a arribar a l'església de Sant Joan Baptista de Matadepera. Aquí podeu veure imatges de la sortida: [+]


Entorn de La Mola i altres racons de Sant Llorenç del munt és habitual trobar durant aquestes dates pessebres encaixats en esquerdes i col·locats a banda i banda del camí que donen al paisatge un toc nadalenc. N'hi ha una gran diversitat fets amb figures de plàstic, fang, fusta, etc. com els que podeu veure a les imatges que vaig fer durant l'itinerari del dia 18 de desembre. Nosaltres em vam trobar un dins de l'ermita de Santa Agnès i la resta mentre baixàvem en direcció cap a Matadepera:


Fotos pessebres al voltant de la Mola i Sant Llorenç del Munt

Pessebre Ermita de Santa Agnès



























dimecres, 30 de novembre del 2016

Gadgets i artilugis meteorològics

Amb el desenvolupament de les noves tecnologies i el fenomen de l'Internet of Things (IoT), al mercat han anat sortint alguns dispositius que permeten a l'usuari tenir accès d'una forma senzilla a informació meteorològica en temps real. En aquest post també podeu veure algun altre artilugi interessant de caire meteorològic. A continuació podeu veure una selecció de diferents gadgets i artilugis:

1) THERMOPEANUT - Termòmetre portàtil

























ThermoPeanut és un termòmetre intel·ligent i portàtil amb el que es pot mesurar la temperatura ambient de qualsevol espai. Es pot fer servir tant com per mesurar la temperatura dins de casa com per quan anem d'excursió per la muntanya.

Per utilitzar-lo és necessari descarregar-se l'app SensePeanut (disponible per a iOS i Android), desenvolupada pel fabricant d'aquest producte Sen.se. 

Més info a: https://sen.se/store/thermopeanut/

2) SKY2 y STORM - Estació BloomSky

















Estació meteorològica portàtil amb càmera HD que ens proporciona variables com la temperatura, la humitat, la pressió atmosfèrica i la precipitació acumulada. Cada 5 minuts captura una imatge d'alta resolució. A més a més, el dispositiu SKY2 ve acompanyat per l'STORM, dispositiu que incorpora aparells i sensors per mesurar els raigs UV, la direcció i la intensitat del vent.

Més info a: https://www.bloomsky.com/product

3) Estació Meteorològica NETATMO


















És una estació que disposa d'un mòdul central (interior) en el qual es centralitza la recollida i difusió de la informació meteorològica entre els sensors i el nostre smartphone. A través del WIFI publica la informació a la pàgina web de NETATMO, amb la qual cosa ja és possible visualitzar la informació des de qualsevol part del món. A més a més, és possible també publicar la informació a la pàgina del  Wunderground.

Amb el mòdul interior es pot mesurar la temperatura, la humitat, la qualitat de l'aire, el nivell de CO2 i el nivell de soroll. El mòdul exterior ens proporciona informació sobre la temperatura, humitat i pressió atmosfèrica. Amb altres mòduls addicionals es pot mesurar també la precipitació i la velocitat i direcció del vent.

Més info a: https://www.netatmo.com/product/weather/


Altres estacions meteorològiques WIFI: http://estaciondemeteorologia.com/que-estacion-meteorologica-wifi-comprar/

4) SKYWATCH WINDOO















És un accessori meteorològic que permet als usuaris que tenen smartphones amb iOS o sistema operatiu Android convertir-lo en una mena d'estació meteorològica portàtil.

Aquest accessori connectat a l'entrada dels auriculars i descarregant-nos una app gratuïta, ens proporciona dades sobre la direcció i velocitat del vent, la temperatura, la humitat relativa i la pressió atmosfèrica.

Més info a: http://windoo.ch/

5) TOASTEROID 

No és un aparell meteorològic en si però a través d'una app disponible tant per iOS com per Android, connectada amb la torradora via Bluetooth, és possible "imprimir" sobre el pa el pronòstic meteorològic previst gràcies a la sincronització amb el servei meteorològic del país en concret. A més a més, podem crear altres tipus d'imatges personalitzades com missatges de text, emoticones, etc.

Més info a: https://toasteroid.com/

6) WEATHER TOASTER - "La Torradora Jamy"

Seguint en la línia de l'anterior gadget, en Nathan Brunstein va dissenyar aquesta torradora (amb baròmetre i termòmetre incorporats) que mitjançant connexió via Wi-fi rep informació sobre el pronòstic meteorològic d'un lloc determinat i, bé és tan senzill com introduir una llesca de pa dins de la torradora i a sobre d'ell sortirà "imprès" el pronòstic. 

Més info a: http://www.bitrebels.com/design/bread-toaster-iprints-the-weather/

7) OOMBRELLA - 'El paraigua intel·ligent'














Avui dia els smartphones tenen apps que ens permeten saber quina és la previsió del temps a curt termini, però tot i que de vegades està previst que plogui ens descuidem d'agafar el paraigua. Doncs precisament amb aquest paraigua 'intel·ligent' que incorpora en el seu mànec una càpsula interna amb sensors de temperatura, humitat, pressió i llum, ens ajudarà a ser més previsors. Els sensors que conté recullen informació en temps real, que permeten elaborar un pronòstic de temps, que en cas d'indicar que plourà o hi ha moltes probabilitats de que plogui emetrà una notificació al nostre smartphone indicant que és necessari agafar el paraigua.

Més info a: https://www.indiegogo.com/projects/oombrella-unforgettable-umbrella-smart#/



8) PEGGY - 'La pinça de roba intel·ligent'



La marca de detergents OMO ha llançat al mercat el prototip d'aquest gadget que ens avisa de quin és el moment més idoni per fer la bugada. Aquest curiós artilugi conté sensors per mesurar diferents variables meteorològiques (índex UV, temperatura i humitat) les quals les dades que s'obtenen les combina juntament amb els pronòstics meteorològics i altra tipus d'informació meteorològica.


Més info a: http://www.omo.com/au/dirt-is-good/real-play/peggy.html


9) TOOTHPASTE "Tastes like rain" - La pasta de dents que pronostica el temps















Aquest curiós dispensador ha estat desenvolupat en el Media Lab del MIT i és una pasta de dents que canvia de color o de sabor en funció de l'estat del temps. Si fa més fred respecte el dia anterior, la pasta tindrà sabor a menta, per contra si fa més calor tindrà sabor a canyella i, en el cas que es pronostiqui pluja, la pasta sortirà amb ratlles blaves. El dispensador està connectat a un ordinador que rep informació sobre les condicions meteorològiques a través d'un software.

Més info a: https://www.media.mit.edu/projects/tastes-like-rain/overview/

10) CRYOSCOPE - "Estació meteorològica tàctil"




Aquest dispositiu creat per Robb Godshaw ens permet saber quina és la temperatura exterior simplement tocant a la part superior de la carcassa d'alumini. No ens dóna cap dada de quina és la temperatura però gràcies a que obté dades meteorològiques d'internet ens permet tenir una idea de quina és la sensació tèrmica exterior per tal de decidir com d'abrigats hem de sortir al carrer.

Més info a: http://www.robb.cc/cryoscope


11) TEMPESCOPE















Aquest singular gadget dissenyat pel japonès Ken Kawamoto simula en el seu interior diferents tipus de meteor o condicions meteorològiques segons el temps que està previst. L'aparell en qüestió té el seu propi processador i connectors via Wi-Fi o Bluetooth per poder comunicar-se amb l'ordinador, smartphone o tablet i, d'aquesta manera pot obtenir la previsió meteorològica prevista per un lloc concret. L'electrònica, els diferents sensors que conté, leds, difusors de vapor, reproductors de so i altres elements simulen dins d'aquest prisma les condicions meteorològiques previstes.

Més info a: https://www.tempescope.com/

- Altres artilugis



12) STORMGLASS - Publicat al post 'Predicció del temps a l'època victoriana'

L’octubre de l’any 1859, una gran tempesta (la més gran que es recorda) va afectar les Illes Britàniques. El vaixell de vapor anomenat Royal Charteranava cap a Liverpool i venia d’un viatge des de Melbourne, on havia carregat una important suma d’or. Malauradament, es va enfonsar i això va comportar la pèrdua de moltes vides així com d’altres vaixells que es trobaven en el radi d’acció d’aquella tempesta terrible. En resposta d’això, Fitzroy va impulsar la col·locació i distribució del seu invent al llarg de totes les viles de pescadors, fet que va fer que el “Storm Glass” fos conegut popularment com el “baròmetre de Fitzroy”. L’any següent a aquest gran desastre, que va deixar a tota la població molt trasbalsada, es van començar a publicar els primers pronòstics meteorològics en el diari “The Times” amb el propòsit d’advertir als mariners si era recomanable o no sortir a navegar.

I en què consisteix el “Storm Glass”? Doncs els ingredients principals que composen la mescla del seu contingut són l’aigua destil·lada i l’etanol i, en menor proporció, nitrat de potassi, clorur d’amoni i càmfora. En funció de les variacions de la temperatura del aire i la pressió atmosfèrica provoquen canvis a la solubilitat de la mescla, cosa que fa que en el si del líquid aparegui o no precipitat, és a dir, cristallets o estructures filamentoses que afecten a la terbolesa de la solució. Per tant, per tal de fer un pronòstic del temps cal que observem el tub de vidre i, en funció del que veiem la nostra conclusió final serà una o una altra: (1) Si s’observa el tub tèrbol amb petits cristalls en forma d’estrelles indica que tindrem alguna tempesta; (2) si aquests cristalls comencen a desaparèixer vol dir que el temps millorarà i serà més estable; (3) si s’observa l’aparició de petits cristalls en forma d’estrelles en dies assolellats, corresponents a l’hivern, la previsió és de nevades o de glaçades si es dipositen al fons del tub; (4) si s’observa l’aparició de cristalls a tot l’interior del tub, cosa que farà augmentar la terbolesa de la solució, indica que el temps serà ennuvolat i pot arribar a ploure o a nevar si ens trobem en una estació més freda del any; (5) i per últim, si a l’observar el nostre tub de vidre es veu que el líquid és transparent, això és un indicador de que el cel es mantindrà clar i el dia serà, en general, assolellat.

13) MAKING WEATHER - 'El núvol de tempesta flotant'
















Richard Clarkson Studio juntament amb Crealev han desenvolupat un núvol en miniatura que flota sobre una superfície ovalada mentre reprodueix la nostra música preferida i s'ilumina en sintonia amb el ritme per simular una tempesta. A l'interior del núvol i a la base ovalada hi ha un imant que fan que sembli que estigui flotant i es balancegi de forma orgànica amb la música que passa a través d'ell. El núvol està format a partir de fibres de polièster que amaguen en el seu interior un altaveu Bluetooth i llums LED.


Més info a: http://www.crealev.com/1418-2/

14) SMART CLOUD - 'Núvol de tempesta interactiu'




















Aquesta làmpara interactiva en forma de núvol ha estat dissenyada també pel Richard Clarkson Studio, la qual conté uns altaveus i uns dispositius d'il·luminació que simulen els efectes d'una tempesta elèctrica. Aquest núvol penjat del sostre utilitza sensors de moviment integrats per crear un espectacle únic de llamps i trons, fet que proporciona un valor afegit d'entreteniment i moments que ens fan reviure les tempestes mentre estem tranquil·lament relaxats a casa nostra. 


Més info a: http://www.richardclarkson.com/shop/cloud


15) WEATHER FORECAST LAMP - Làmpada interactiva



















Amb aquesta làmpada cada matí al llevar-nos ens permet saber d'una forma ràpida quin temps està pronosticat per aquell dia a la nostra ciutat. A més a més, té incorporat un despertador que et desperta amb els clips de vídeo en directe presses del pronòstic del temps local. 

Més info a: http://www.taismauk.com/weather-forecast-lamp/

dissabte, 5 de novembre del 2016

8a Marxa Popular "Cims dels Tres Turons" (30-10-16)

L'Associació excursionista Montaltrek organitza des de fa vuit anys aquesta marxa, juntament amb l'Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt i altres entitats col·laboradores. A l'edició d'enguany 800 persones hi van participar, les quals podien escollir entre dos recorreguts: un de 11,4 Km i un altre de 16 Km, amb sortida i arribada a l'Avinguda Toni Sors. En general la ruta circular passa pel Montalt (596 m), el Turó del Mig (555 m) i  el Turó de la Vilanegra (531 m), però en el cas del recorregut més curt. per aquells que no s'hi vegin amb cor, s'estalvien pujar fins al Montalt, des d'on es poden contemplar unes bones vistes de la comarca del Maresme, la serralada del Montnegre-Corredor i en dies amb bona visibilitat fins i tot es pot veure la ciutat de Barcelona o si és excel·lent es pot arribar a albirar la Serra de Tramuntana! Malauradament el dia de la marxa, encara que en general el temps va ser estable, pel matí es van formar núvols baixos (bancs de boira) que van impedir la visibilitat des del cim, com es pot veure a la següent imatge:


Dades d'interès de la marxa:

Diumenge 30 d’Octubre a les 8:00 h

Sortida: Avinguda Toni Sors  (Pavelló Esportiu)

Marxa Popular per a fer caminant amb família o amb els amics, o bé corrent els més valents, per indrets insòlits del nostre Maresme.

NOUS RECORREGUTS!!!

Marxa Curta: 11.4 Km.
Marxa Llarga: 16 Km.

Preu Inscripció:
- Amb antelació: 10 € no socis i 7 € socis Montaltrek.
- El mateix dia: 14 € no socis i 10 € socis Montaltrek
- Nens fins a 12 anys: 6 €
El preu inclou avituallament, esmorzar, sorteigs i record de la Marxa.

Informació: Sisku Calopa 660 328 148

A continuació podeu veure unes quantes imatges de la marxa:

En primer lloc es donava el tret de sortida als participants que optaven per fer la marxa corrent i, seguidament al seu darrere sortien els caminaires.


El primer tram de la marxa sembla que no tingui massa complicació...

... però un cop ens endinsem al bosc comencem a trobar-nos alguna pujada de certa consideració.

Per sort no triguem massa a trobar-nos el primer punt d'avituallament. A reposar forces perquè el millor encara està per arribar!!! :)

El gran atractiu d'aquesta marxa: fer cim al Montalt! Encara que qui no estigui gaire en forma o no es trobi en cor de pujar-hi, pot optar a fer la marxa curta.

Fent una mica més de zoom es pot veure que els més ràpids ja han arribat!

Segon avituallament de la marxa: carquinyolis i porrons de vi per refrescar-se una mica!

A dalt podem veure uns quants pessebres, tradició practicada per molts centres excursionistes de Catalunya, que durant el mes de desembre pugen a algun cim o algun lloc emblemàtic per celebrar que ja s'acosta el Nadal.

Tercer avituallament de la marxa per hidratar-se i reposar forces.

Durant la caminada força tipus de bolets es poden observar i, segurament alguns d'ells no comestibles o sense valor culinari.

Quart avituallament. Ja fins al final no en trobarem cap més.

Vinga va un últim esforç! Què ja es veu l'Església de Sant Vicenç de Montalt!

I a l'arribada ens espera un bon entrepà de botifarra i un record de la marxa.