Per fi s'ha resolt el misteri del globus, que durant part d'aquest setmana ha copsat l'atenció de molts ciutadans, tant de Barcelona com de l'àrea metropolitana. Podríem considerar aquest esdeveniment (per dir-ho d'alguna manera) com un dels Trending Topic de la setmana a causa del gran nombre de piulades i re-piulades que s'han fet a través de Twitter. No tots els dies es veuen globus o objectes sobrevolant la ciutat de Barcelona i, bé el fet de que la major part de la setmana el cel s'ha mantingut serè (en alguns trams del dia) això ha fet que el globus fos més visible. Molts usuaris de Twitter es preguntaven que què era allò blanc que es veia sobre el cel de Barcelona: un dels primers en advertir aquest globus (el dimarts 13 de maig) va ser en Rafa García, creador i impulsor de la Meteo del Baix Llobregat i, mést tard el dimecres 14 de maig, l'Alfons Puertas, meteoròleg de l'Observatori Fabra també va comentar alguna cosa sobre aquest artilugi desconegut.
Piulada Rafa García (@METEOVISUALSB)
Piulada Alfons Puertas (@alfons_pc)
Molta gent va considerar inclòs que podia ser un planeta o fins i tot un OVNI, tal com van fer els germans Muñoz, integrants del duo català Estopa, i alguns altres usuaris de Twitter. Bé el més raonable a considerar és que fos un globus sonda per mesurar variables meteorològiques, però pel fet de romandre estàtic en el mateix punt durant força estona i a una alçada fixa feia pensar que més aviat fos un globus amb una càmera incorporada per fer fotografia aèria.
Finalment, durant el dijous 15 de maig es va resoldre el misteri: resulta que el globus suspès en el cel de Barcelona es tractava d'un experiment pioner per avaluar els efectes de les emissions atmosfèriques urbanes sobre el clima i la qualitat de l'aire, dut a terme per un grup d'experts del Consell Superior d'Investigacions Científiques (del IDAEA, dirigit pel professor Xavier Querol) i un equip de professors coreans de la Hanyang University (dirigit pel professor Kang-Ho Ahn, especialitzat en el desenvolupament d'equips de mesura en miniatura per realitzar mesures des de l'aire. Aquest estudi ha estat realitzat durant tota la setmana (del 12 al 16 de maig) a la seu de Real Club de Polo, situat a l'Avinguda Diagonal.
Font: BTV Notícies
Amb aquest experiment s'ha volgut estudiar com es formen les partícules ultrafines (PM1), que es creu que es formen quan la contaminació es dilueix a una certa alçada de l'atmosfera, tot generant la formació de núvols. Actualment el control s'estableix de forma més estricta sobre partícules majors (PM10), però s'ha vist que les partícules PM1 tenen 1000 vegades menys massa, en comparació amb les PM10, menys contingut mineral i, en canvi molta més matèria orgànica nociva, fonamentalment hidrocarburs aromàtics policíclics (PAH) i d'altres compostos tipus dioxina. Per tant, aquest tipus de partícules s'haurien d'intentar minimitzar la seva presència, ja que al ser tan petites poden travessar els alvèols pulmonars i entrar al torrent sanguini, afectant d'aquesta manera també als fetus en el cas de les dones embarassades. Si voleu llegir sobre com repercuteixen les partícules PM1 en el desenvolupament embrionari cliqueu aquí: [+]
Si teniu interès de llegir alguna cosa més podeu clicar en algun dels següents mitjans que han donat aquesta notícia sobre el globus misteriós:
O a la mateixa pàgina del CSIC: [+]
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada