dijous, 12 de febrer del 2015

Nevada a la part alta de Barcelona (04/02/2015)

Des del finals de febrer del 2013 (23 de febrer) no es produïa una nevada tan significativa fora dels Pirineus, però en aquesta ocasió va afectar de manera més significativa en quant a extensió i abundància al pla de Lleida, a la Catalunya Central comarques interiors de Tarragona i, en el cas de Barcelona finalment la neu només va agafar a la part alta de la ciutat com és el cas de Vallvidrera, Les Planes i el Tibidabo
Font: Desconeguda
A les següents imatges de satèl·lit i captures de pantalla podeu veure el que va donar de si l’episodi en quant a l’extensió a les diferents comarques i el gruix màxim acumulat. Per més informació detallada sobre l'episodi en qüestió us recomano visitar el següent blog: [+]

Font: MeteoMauri

Font: satèl·lit polar Aqua
Després de que ens hagués afectat una primera pertorbació provinent del Cantàbric i, de tenir xàfecs breus de neu a molts indrets de Catalunya per sobre dels 400 metres, ens va arribar una segona pertorbació que es va despenjar des de l'Atlàntic i ens va dur pluges i nevades, afectant de manera considerable la zona Sud de Catalunya. 

Al voltant de la mitjanit l'Alfons Puertas, meteoròleg de l'Observatori Fabra, informa que comença a ploure amb 4.0ºC, És a partir d'aquest moment quan els del Comando Tibidabo i altres afeccionats a la méteo decideixen pujar al cim del Tibidabo per ser els primers a certificar quan cau el primer floc de neu a la ciutat. La temperatura al llarg de la matinada va baixant molt lentament i al voltant de les 04:00 a.m. aquest és l'aspecte que presenta el radar. Es pot veure com plou a molts punts de la costa central però com la temperatura no ha baixat prou de moment de moment és tot aigua. Al voltant d'aquesta hora la temperatura al cim del Tibidabo és de 1.9ºC segons informa en Marc Gassó.


Font: ftp://barcelonameteo.no-ip.info
I ja a partir de les sis del matí després d'algunes hores d'espera comença a nevar a nevar a la part alta de Barcelona, als barris situats per damunt dels 100 metres. Aquest aspecte presentava el radar a aquella hora:

Font: ftp://barcelonameteo.no-ip.info
I a l'Observatori Fabra la neu ja agafa!



Amb les previsions que havien fet els diferents experts i afeccionats a la méteo vaig decidir posar-me l'alarma del despertador al voltant de les 07:00 a.m. encara que al voltant de les 04:00 a.m. vaig fer alguna ullada al radar i a les xarxes socials per veure com anava al tema. Ja cap a les set del matí es quan vaig despertar-me per veure si estava nevant o no. I efectivament, estava nevant!!! Per fi!!! Aquí teniu les dades segons Meteo Sarrià i dos vídeos que vaig gravar: un cap a les 7:30 ,i un altre cap a les 8 del matí, on sembla que més aviat el que queia ja era aiguaneu, més aigua que neu! 







Després vaig estar una estona més observant des del balcó i seguint la informació meteorològica que donaven des de la BTV, on informaven que alguns models predeien que l'episodi es podia allargar fins a la tarda-nit. Sí que finalment la baixa va abocar l'última branca humida sobre la costa central fent que al cim del Tibidabo nevés de manera intensa amb uns flocs bastant grossos, però en aquesta ocasió la neu no va arribar a agafar. Podeu trobar més informació sobre aquesta segona nevada del dia 4 de febrer aquí: [+].

Quan ja la cosa semblava que ja havia parat i no tenia pinta pel moment de reactivar-se, vaig decidir a anar cap a la part alta de la ciutat a fer un reportatge fotogràfic.

09:16 Tibidabo emboirat
Un cop passada l'estació de Vallvidrera-inferior, el paisatge presentava un aspecte 100% hivernal. Episodis d'aquest tipus a Barcelona on hi ha enfarinades a la part alta de la ciutat, es produeixen amb força freqüència tal com podeu veure en aquest estudi segons el Sergi Corral.

09:32 Estació de Vallvidrera-Superior (Cota 359 msnm)

09:42 Plaça Pep Ventura
09:42 Plaça Pep Ventura
09:42 Estació Funicular Vallvidrera-Superior
09:42 Llençant sal al carrer
09:49 Plaça Pep Ventura
Després de fer unes quantes fotos al voltant de l'Estació del funicular de Vallvidrera, decideixo continuar i anar cap al cim del Tibidabo. Són gairebé les deu del matí i continua nevant feblement tal com es pot veure en el següent vídeo:


09:54 De camí cap al cim del Tibidabo
A banda i banda del camí que segueixo la neu ha deixat tot el paisatge emblanquinat i una capa de boira que embolcalla el Tibidabo no permet contemplar les vistes de la ciutat, però en aquell moment les vistes es troben a banda i banda del camí que segueixo. Realment no ha estat una gran nevada però fa molt de goig de contemplar-ho amb els teus propis ulls!

10:00 Paisatge embolcallat per la boira
10:00 De camí cap al cim del Tibidabo
10:01 Ocells atrapats entre la boira
10:03 De camí cap al cim del Tibidabo
10:04 De camí cap al cim del Tibidabo
10:10 De camí cap al cim del Tibidabo
10:10 De camí cap al cim del Tibidabo
10:26 Arribant al cim del Tibidabo
10:30 Contenidor amb sal
10:30 Arribant al cim del Tibidabo
10:33 Al cim del Tibidabo
10:34 Vistes cap al l'Observatori Fabra emboirat
10:34 Al cim del Tibidabo
10:36 Al cim del Tibidabo
10:43 Al cim del Tibidabo
10:47 Tibidabo emboirat
10:49 Al cim del Tibidabo
10:51 Al cim del Tibidabo
Cinc dies després de la nevada (09/02/15) la neu que encara persistia era ben visible a vista de Satèl·lit: [+] 
Imatge del satèl·lit Terra de la NASA captada el 09/02/15
Encara ens queden algunes setmanes d'hivern i pel que sembla aquest any la zonal no ens vol fer la guitza com l'hivern passat. Tornarem a tenir algun episodi amb possibilitat de neu a cotes baixes? Tant de bo!