dijous, 24 de juliol del 2014

Llamps globulars

Publicat al número 4, Revista: "El Racó de la Méteo"

Tots estem acostumats, ja des de ben petits, a presenciar llamps o llampecs i, depenent del nostre grau d’afecció envers a la meteorologia fins i tot a fotografiar-los o a captar-los en format vídeo. A banda d’aquests fenòmens elèctrics tan habituals, existeixen d’altres molt curiosos, com els llamps globulars, que tot i que hi ha força relats de testimonis que diuen haver-los vist amb els seus propis ulls encara a dia d’avui en disposem d’un nombre baix de fotografies i estudis que puguin donar una explicació unànime i definitiva a aquest fenomen tan rar de veure.
Llamp captat el 13/09/08 a Sant Andreu de Llavaneres
Quan pensem en aquest curiós fenomen  (denominat en castellà “rayo globular” o “centella” i en anglès “ball lightning”) segurament a molts de vosaltres potser us ve al cap un passatge de Tintín, concretament un que es troba a “Les 7 boles de Cristall”, en el qual en una nit de tempesta una bola lluminosa esfèrica entra a través de la xemeneia per la llar de foc i, un cop dins de la cambra causa una mica d’enrenou fent desaparèixer la mòmia de Rascar Capac amb una explosió final. A part d’aquest testimoni gràfic inclòs per Hergè en aquesta aventura de Tintin, hi ha diferents gravats de l’època que també recullen aquest fenomen: el primer cas documentat de la història correspon a la gran tempesta que va afectar a la localitat anglesa Widecombe-in-the-Moor, el 21 d’octubre de l’any 1638; el 6 d’agost de l’any 1753, el físic alemany Georg Wilhem mentre es trobava realitzant un experiment, una esfera lluminosa, probablement un llamp globular, va recórrer la barra de ferro i el va colpejar al cap, provocant la seva mort de manera instantània; també es troba representat en un gravat del segle XIX (publicat a “L’Atmosphere”per Camille Flammarion l’any 1873), on es pot veure com aquesta bola acaba irrompent en una granja; i per últim en un altre gravat del segle XIX, es pot veure com una esfera lluminosa entra a través de la finestra.    


divendres, 4 de juliol del 2014

Caminada nocturna a Sant Fost de Campsentelles (28/06/14)

Després d'unes quantes meteotrobades diürnes, aquest cop va ser en horari nocturn. Bé, vam començar quan encara hi havia claror, però la tornada va ser completament ja quan era negre nit, no apte pels qui tenen pànic a la foscor. I a més, de tant en tant algun soroll "misteriós" (provocat o no XD) se sentia, tot fent que en algunes estones del recorregut de tornada anéssim més a poc a poc i de forma més cautelosa.  

I aquí podeu veure el recorregut proposat per l'Abel, més conegut com a "Kinderman". L'objectiu d'aquesta caminada, a banda de passar-s'ho bé i gaudir de la natura, era arribar fins a l'ermita de Sant Cebrià de Cabanyes. 

- Distància recorreguda: uns 14.5 Km

- Temps emprat: aproximadament entre 3-4 h (comptant parades)